Årets vinnare i tävlingen Unga Reportrar

onsdag, april 11, 2018

En film om The Second Hand Man blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents tävling för Unga reportrar. Det var klass SA16B på Malmö Latinskola som kammade hem totalsegern med en originell och proffsigt producerad intervjufilm om att handla kläder second hand. Nu kommer de att tävla internationellt.

– Det är fantastiska bidrag som strömmat in till tävlingen i år, och det vinnande bidraget höll en verkligt hög nivå. Alla dessa bidrag visar hur stort engagemanget för hållbarhetsfrågor är hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents reportagetävling som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage.

Vinnarbidraget i årets tävling skapades av Isabella Joines, Adam Tengwall och Rami Bouakaz på Malmö Latinskola och har titeln ”En minut Malmö: The Second Hand Man”. Filmen porträtterar en intressant person som väljer att handla sina kläder i second hand-affärer.

Eleverna kommer nu att tävla i den internationella tävlingen för Young Reporters for the Environment. De har redan vunnit 10 000 kr till sin klass.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:

”En proffsigt producerad film där eleverna på kort tid lyckas få både en problemställning och en lösning. Eleverna har hittat en spännande intervjuperson som tillsammans med skickliga klipp behåller tittarens intresse från början till slut. Filmen är originell och inspirerande med en enkel och genial form.”

Juryn består av Anders Hellberg, Klimatmagasinet Effekt, Kjell Eriksson, radioprofil, Mia Sjöström, frilansjournalist, Leo Rudberg, Fältbiologerna och Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent.

Se filmen här

De övriga vinnarna

Kategori: Artiklar / Reportage
Louisa Ekman från Hedeskolan i Kungsbacka 
Klädkonsumtionens baksida

Louisas artikel handlar om utmaningen med hur mycket kläder vi konsumerar idag och sedan slänger istället för att återanvända och återvinna. Louisa får nu tävla i den internationella tävlingen för Young Reporters for the Environment. Hon har redan vunnit biobiljetter till hela klassen.

Juryns motivering lyder:
” Eleven har med både fakta och intervjuer skapat ett levande och innehållsrikt reportage. Juryn värdesätter att eleven gjort en egen undersökning och valt att lyfta ut del av informationen i en faktaruta. Reportaget har ett härligt flyt och behåller läsarens intresse från början till slut. Juryn hade gärna sett kortare citat och mer brödtext, men bidraget håller en så pass hög nivå i övrigt att det ändå är en värdig vinnare i kategori Artiklar/Reportage.

Kategori: Foto
Alice Mylläri, Wilma Brasch, Karl Sjöström, Elsa Bråve och Moa Selldén från Lars Kaggskolan i Kalmar.
Rent vatten, en självklarhet i framtiden?

I bildtexten förklarar eleverna sin bild med att vi i Sverige överkonsumerar rent vatten idag och till och med spolar ner mängder dricksvatten i toaletten. Detta samtidigt som människor i andra delar av världen lider av brist på rent vatten. Eleverna får nu tävla i den internationella tävlingen för Young Reporters for the Environment. De har redan vunnit biobiljetter till hela klassen.

Juryns motivering lyder:
Ett briljant och innovativt foto som kan stå för sig själv. Eleverna har hittat ett intressant problem och komponerat ett formstarkt fotografi som fångar betraktarens intresse från första stund. Bilden väcker både nyfikenhet och obehag. Bildtexten är välformulerad och lyfter problemet i ett större sammanhang på både individ- och samhällsnivå. Juryn är eniga om att detta är en klockren vinnare i kategori Foto 2018”.

Hedersomnämnande
Johanna Fjellström, Hanna Nilsson och Amanda Östman från Sundsvalls Gymnasium – Hedbergska
Våra gamla synder

Juryns motivering lyder:
"Bland de övriga bidragen var det ett som höll absolut toppklass. Därför vill juryn också uppmärksamma ”Våra gamla synder” för ett välgjort reportage som innehåller alla de delar som ett vinnande reportage ska innehålla. Eleverna har gjort en spännande film av en intressant och lokal fråga. Filmen har ett känslomässigt anslag som verkligen griper tag i tittaren. Eleverna har sammantaget gjort ett mycket bra arbete!"

Årets Skräpreportage 2018
Filippa Sigfridsson, Ella Sixtensson, Thilde Olausson och Julia Holgersson från Withalaskolan i Vetlanda
Mikroplast

I tävlingen har Håll Sverige Rent ett eget pris och det går till de elever som visat på störst engagemang i nedskräpningsfrågor. Årets Skräpreportage producerades av Filippa Sigfridsson, Ella Sixtensson, Thilde Olausson och Julia Holgersson från Withalaskolan. Deras film handlar om var mikroplasten kommer ifrån och hur det kommer sig att den hamnar i våra hav. Priset på 5000 kr får de dela med hela klassen.

Juryn består av representanter från Håll Sverige Rent. Motiveringen lyder:
Med ett stort och genuint engagemang lyfter eleverna både orsaker, problem och lösningar. Mycket inspirerande!”

Läs mer om Unga Reportrar

 

Kontakt